Italiaanse salami – Gamba Edoardo

Italiaanse salami
Tussen alle andere heerlijke geuren in onze landgoedwinkel ruik je de geur van Italiaanse salami. Niet zomaar een salami, maar met een wijnachtig, kruidig aroma. Een van de merken die Landrucci met trots verkoopt is Gamba Edoardo. De salami, pancetta en lardo van dit Italiaanse familiebedrijf zijn gemaakt zonder conserveringsmiddel, gluten of allergenen. Je proeft het bergachtige Bergamo in Noord-Italië, waar het varkensvlees met veel liefde op ambachtelijke wijze wordt bereid.

Begonnen in 1880
Gamba Edoardo is ontstaan in 1880. Op het centrale plein van het dorp Villa d’Almè begon Giovanbattista Gamba met de verkoop van gezouten vleesproducten en opende een taverna. Inmiddels zijn achterkleinkinderen Claudia en Pierluigi eigenaar. Hun 24-jarige zoon Edoardo is van de vijfde generatie die in het bedrijf werkt. Hij is trots dat het familiebedrijf nog steeds bestaat en op hun manier van produceren. ‘Op een ethische manier omgaan met onze klanten, het milieu en dierenwelzijn is voor ons de enige manier waarop we willen werken.’
Gamba Edoardo
- Een milieuvriendelijke manier van werken
- Korte weg van leverancier naar klant
- Organisch
- Glutenvrij
- Vrij van allergenen
- Geen conserveringsmiddelen of toevoegingen

Ambacht en traditie
Traditionele vaardigheden en de passie voor vleeswaren geproduceerd met respect voor natuur en gezondheid werden van generatie op generatie doorgegeven. Edoardo: ‘Vroeger bestond er alleen ambachtelijke productie, maar mijn familie is door de jaren heen nooit overgegaan op een industriële werkwijze. Wij zijn ambachtslieden en vinden de kwaliteit belangrijk, niet de kwantiteit.’
Lange bereidingstijd
Gamba Edoardo ontvangt de ene prijs na de andere en veel vleeswaren hebben een biologisch certificaat. De kwaliteit van het varkensvlees wordt mede bepaald door de lange bereidingstijd van gemiddeld twee maanden. De salami gaat niet in droogmachines, maar krijgt de tijd om te drogen. Het vlees komt van Italiaanse varkens die op kleine boerderijen in de omgeving leven en die gezond voedsel krijgen. Geen e-nummers, maar rode wijn geeft het varkensvlees zijn rode kleur.
Traditionele salami en originele creaties
Naast de traditionele salami, experimenteert Gamba Edoardo met verrassende combinaties. Zo voegen ze aan het varkensvlees ingrediënten toe als kruiden, noten, aardbeien en tomaten. Edoardo: ‘We werken elke dag aan nieuwe smaken. Als mijn vader opstaat en denkt: ik wil een salami maken met honing en cognac, dan kan dat, want we zijn ambachtslieden. Er is geen grens aan onze creativiteit, op zich kunnen we alles maken. Ik denk dat dit een van de beste kenmerken is van Gamba Edoardo.’

Gamba Edoardo’s Italiaanse salami bij Landrucci
Originele salami
Van Gamba Edoardo’s vleeswaren die we verkopen bij Landrucci is onze favoriet de Salamino filzetta ‘Gamba’ Vino Rosso, de originele salami. Je proeft echt hoe mals het vlees is. Edoardo: ‘Deze salami bestaat slechts uit varkensvlees, biologische wijn, peper en kruiden. Makkelijk en simpel, maar een geweldig recept. De salami heeft dezelfde smaak als in 1880.’
Salami met hop
Een van Edoardo’s favoriete salami’s uit onze collectie is de salami met hop (Salamino filzetta alla birra artigianale): ‘Het ambachtelijke bier dat is toegevoegd aan het originele recept geeft een perfecte balans tussen zoet en bitter.’
Landrucci verkoopt ook:
- Italiaanse salami met venkel en komijn (Salamino filzetta finocchio e cumino)
- Pikante Italiaanse salami met rode peper en paprika (Salamino filzetta peperoncino e peperoni)